Skip to content Skip to footer

Proceduri și tratamente

Boala hemoroidală poate avea diverse manifestări și complicații asociate, precum:

Hemoroizi interni
Aceasta este o afecțiune în care hemoroizii se formează în interiorul canalului anal. Simptomele pot include sângerare rectală, senzație de presiune sau disconfort în timpul defecației și prolaps (ieșire) a hemoroizilor din canalul anal.

Hemoroizi externi
În această afecțiune, hemoroizii se formează în afara canalului anal, fiind vizibili și palpabili. De obicei, se prezintă sub formă de umflături moi, sensibile și pot cauza durere sau mâncărime.

Tromboza hemoroidală
Această complicație apare atunci când sângele se coagulează în interiorul unui hemoroid extern, determinând formarea unui cheag de sânge. Tromboza hemoroidală se manifestă prin durere intensă, umflături și o zonă de culoare albastră sau purpurie în jurul anusului.

Esofagita de reflux
În unele cazuri, pacienții cu boală hemoroidală pot dezvolta și reflux gastroesofagian, cunoscut sub numele de esofagită de reflux. Acest lucru se întâmplă atunci când acidul gastric se întoarce în esofag, cauzând arsuri la stomac, durere toracică și disconfort la înghițire.

Anemie feriprivă
Sângerarea cronică asociată cu boala hemoroidală poate duce la o scădere a nivelului de fier din organism, determinând apariția anemiei feriprive. Simptomele includ oboseală, slăbiciune, paloare și dificultăți de concentrare.

Este important să consulți un medic specialist pentru diagnosticul și tratamentul adecvat al bolii hemoroidale și a afecțiunilor asociate. El va putea să-ți ofere sfaturi și opțiuni terapeutice personalizate, adaptate nevoilor și stadiului afecțiunii tale.

Există mai multe metode de tratament al bolii hemoroidale, însă printre cele mai cunoscute scheme de tratament se numără:

Tratament conservator
- Alimentație sănătoasă: O dietă bogată în fibre, cu consum adecvat de apă, poate preveni constipația și poate facilita tranzitul intestinal regulat.
- Scaun moale: Utilizarea unor laxative sau a altor medicamente prescrise de medicul tău poate ajuta la obținerea unui scaun moale, ușor de eliminat.
- Igienă adecvată: Păstrarea zonei anale curate și uscate prin utilizarea hârtiei igienice moi și a servetelelor umede poate reduce disconfortul și inflamația.

Tratament topic
- Creme și unguente: Aplicarea cremelor sau unguentelor topice cu substanțe antiinflamatoare și anestezice poate ajuta la ameliorarea durerii, mâncărimii și inflamației asociate cu hemoroizii.
- Supozitoare: Utilizarea supozitoarelor cu acțiune locală poate oferi alinare în cazul hemoroizilor interni, reducând inflamația și durerea.

Ligaturarea cu benzi elastice
- Această procedură implică aplicarea unei benzi elastice în jurul bazei hemoroidului intern, împiedicând alimentarea cu sânge. Acesta se va usca și cădea în câteva zile, iar simptomele se vor ameliora treptat.

Coagularea sau scleroterapia
- Coagularea cu laser sau scleroterapia implică utilizarea energiei laser sau a unei substanțe sclerozante pentru a reduce dimensiunea și inflamația hemoroizilor. Aceste proceduri sunt eficiente în cazul hemoroizilor interni și externi mici.

Hemoroidectomie
- Hemoroidectomia este o procedură chirurgicală în care hemoroizii sunt îndepărtați chirurgical. Această opțiune este recomandată în cazurile severe sau când celelalte tratamente nu dau rezultate satisfăcătoare.

Este important să discuți cu medicul tău specialist pentru a evalua opțiunile de tratament potrivite pentru stadiul și severitatea bolii hemoroidale. Medicul tău îți va oferi sfaturi personalizate și te va îndruma către cel mai bun plan de tratament pentru nevoile tale specifice.

Completează formularul și te contactăm noi

Ai întrebări suplimentare sau vrei să îți faci o programare? Completează formularul și te contactăm noi în cel mai scurt timp posibil.

    Discută cu noi
    Aveți nevoie de ajutor?
    Buna ziua,
    Aveți nevoie de ajutor?