Boala varicoasă (Varice)
Varicele apar sub forma unor umflaturi ale venelor pe gambe. Varicele sunt acele inestetice vene vinetii, umflate, cu aspect de tumoare, care sunt uneori ereditare. Varicele sunt vene contorsionate, largite, situate superficial sub tegument. Cel mai adesea ele se dezvolta la nivelul picioarelor si al gleznelor.
Venele varicoase sunt vase de sange dilatate anormal, albastrui sau vinetii, care proemina la suprafata pielii si au un traiect sinuos. Orice vena poate deveni varicoasa, dar cele mai afectate sunt cele situate la nivelul membrelor inferioare. Cel mai frecvent se formeaza pe fata posterioara a gambelor sau pe fata interna a picioarelor, insa pot aparea oriunde de la glezne pana la zona inghinala.
Boala varicoasă
Boala varicoasă este o afecțiune caracterizată prin dilatarea și deformarea venelor, care poate afecta mai multe zone ale corpului, cum ar fi picioarele, zona pelviană sau rectul. Aceasta poate provoca simptome precum durere, senzație de greutate, umflături și sângerări. Tratamentul adecvat este esențial pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor asociate cu boala varicoasă.
Boala varicoasă reprezintă un termen general care cuprinde mai multe afecțiuni ale venelor, fiecare manifestându-se în mod diferit.
Afecțiuni
Vasele sparte
Au origine hormonală, femeile fiind principala lor victimă. La început, sunt izolate și apar pe partea externă a coapselor și a gambelor, dar, în timp, se pot forma adevărate rețele de culoare roz, albastru sau chiar mov, situate adânc sub piele. Netratată, această rețea poate să se dezvolte și problema devine complicată.
Vene varicoase (varice)
Venele varicoase sunt vase de sânge dilatate anormal, albăstrui sau vineții, care proemina la suprafața pielii și au un traiect sinuos. Orice venă poate deveni varicoasă, dar cele mai afectate sunt cele situate la nivelul membrelor inferioare. Cel mai frecvent se formează pe fața posterioară a gambelor sau pe fața internă a picioarelor, însă pot apărea oriunde de la glezne până la zona inghinală.
Dermatita de stază
Dermatita de stază se dezvoltă pe extremitățile inferioare secundar edemului cronic și insuficienței venoase. Modificările precoce din ulcerele de stază și dermatita de stază pot fi constituite dintr-un eritem ușor și descuamare asociate cu prurit.
Eczema varicoasă
Eczema varicoasă se produce pe terenul denutrit al tegumentelor gambei, unde diminuarea secreției sebacee și sudorale a redus capacitatea de apărare a învelișului acid și gras împotriva piococilor, prezenți de altfel și pe tegumentele normale.
Tromboflebita superficială
Tromboflebita care apare în mod repetat la venele normale este denumită migratorie. Poate indica o boala de bază severă cum ar fi cancerul unui organ intern. Când tromboflebita migratorie și cancerul de organ intern se asociază afecțiunea este denumită sindromul Trousseau.
Tromboflebită profundă
Tromboflebita profundă constă în obstrucția totală sau parțială a unei vene prin coagulare intravasculară, cu inflamarea peretelui venos. În evoluție se deosebesc, un stadiu inițial, de flebotromboză, de scurtă durată (5 – 6 zile), când cheagul aderă slab la peretele venos, dar are o netă tendință la embolii, și o fază ulterioară, de tromboflebită, când cheagul este aderent la perete, deci mai puțin emboligen.
Sindromul Martorell
Tromboflebita profunda înaltă sau Sindromul Martorell consta în tromboza venei iliace externe (ca în sindromul Cockett) dar cu dezvoltarea unei circulații suprapubiene derivative, foarte bine vizibilă. Poate surveni și în trombozele venei iliace drepte.
Sindromul Post-Trombotic
Incidența tromboflebitelor superficiale nu este cunoscută, dar survin mai frecvent în unele situații, în special pe vene varicoase, vene cateterizate și după administrarea intravenoasă de substanțe iritante. Uneori sunt revelatoare ale unor boli sistemice care le-au favorizat apariția. Recanalizarea venelor trombozate determină un canal venos fără valve, conducând la o circulație venoasă lentă și presiune venoasă crescută cronică în membrele inferioare.
Ulcer Varicos
Ulcerele venoase, numite și ulcere de stază ale picioarelor, apar atunci cand sângele nu mai circulă normal prin venele membrelor inferioare. Această situație poartă denumirea de insuficientă venoasă. Tipic, ulcerele venoase apar pe una din părțile laterale ale porțiunii inferioare a gambei, deasupra gleznei.
Coroana paraflebitică plantară
Coroana paraflebitică plantară este un desen de păianjen. Apare din dilatația capilară a telangiectaziei arterio-venoase sub retromaleolar intern, un semn al dilatării (insuficienței) sistemului venos profund. Se instalează în sistem post-trombotic, este un semn premergător al dermatitei de stază și al ulcerelor de stază.
Completează formularul și te contactăm noi
Ai întrebări suplimentare sau vrei să îți faci o programare? Completează formularul și te contactăm noi în cel mai scurt timp posibil.