Eczema varicoasa

Eczema varicoasa se produce pe terenul denutrit al tegumentelor gambei, unde diminuarea secretiei sebacee si sudorale a redus capacitatea de aparare a invelisului acid si grasos impotriva piococilor, prezenti de altfel si pe tegumentele normale.

Aceasta flora se inoculeaza pe tegumentele cu rezistenta diminuata, pe care cu incetul le sensibilizeaza. Sensibilizarea este la inceput locala, traducandu-se prin apartia in locul respectiv a unei epiderme eritemato-veziculoase sau eritemato-scuamoase, net delimitate sau cu contururi neregulate, cu leziuni razlete invecinatate, care sfarsesc prin a conflua cu placardul principal.

Mai tarziu dupa 4 – 8 saptamani sensibilizarea se extinde si apar la scurt interval, la distanta, eruptii in placarde, asa numite eruptii secundare, de tip deosebit, obisnuit eritemato-scuamoase, simetrice si care la insamantari raman adesea sterile, a caror patogenie este pur alergica si care nu necesita nici un tratament deosebit, stingerea focarului principal aducand disparitia lor.

Call Now Button