Sindromul Martorell

Tromboflebita profunda inalta sau Sindromul Martorell consta in tromboza venei iliace externe (ca in sindromul Cockett) dar cu dezvoltarea unei circulatii suprapubiene derivative foarte bine vizibila. Poate surveni si in trombozele venei iliace drepte.

Se defineste prin compresiunea venei iliace stingi de etiologie variata. Principala cauza ar fi compresiunea venei iliace stingi de catre artera iliaca primitiva dreapta la nivelul incrucisarii, dar sunt posibile si etiologia osoasa (hiperlordoze, compresiune prin protruzii discale sau osteofite) eventual chiar endovenoasa (valve, bride, septuri membranoase partiale).

In aceste conditii survine o tromboza acuta iliaca urmata de un sindrom postflebitic sever si rezistent la tratament medical.

  1. Stadiul preedematos, caracterizat prin febra de cea 38°, tahicardie, depasind frecventa corespunzatoare temperaturii si stare de neliniste; semne locale, dintre care atrag atentia: durerea spontanta la nivelul gambei sau al musculaturii plantare, greutatea sau schiopatarea, durerile la dorsoflexia piciorului sau la presiunea maselor musculare locale. Se mai constata o usoara infiltrare a tesuturilor, cu cresterea temperaturii locale, cianoza discreta si, uneori, dilatarea venelor superficiale.
Call Now Button